CANESTEN emätinemulsiovoide 20 mg/g

Lataa äänitiedostona, MP3 (3,9 mt, 30.04.2023 22:17:41)

Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoide

klotrimatsoli

Yleisiä ohjeita

Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa kuvataan tai kuin lääkäri tai apteekkihenkilökunta ovat neuvoneet sinulle.

 1. Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä uudelleen.
 2. Kysy tarvittaessa apteekista lisätietoja ja neuvoja.
 3. Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa. Ks. kohta Mahdolliset haittavaikutukset.
 4. Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane 7 päivän jälkeen tai se huononee.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan

1. Mitä Canesten emätinemulsiovoide on ja mihin sitä käytetään

2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin käytät Canesten emätinemulsiovoidetta

3. Miten Canesten emätinemulsiovoidetta käytetään

4. Mahdolliset haittavaikutukset

5. Canesten emätinemulsiovoiteen säilyttäminen

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

1. Mitä valmiste on ja mihin sitä käytetään

Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoiteen vaikuttava aine, klotrimatsoli, on sienilääke. Se on imidatsolien ryhmään kuuluva aine, jolla on laaja sieniä tappava tai niiden lisääntymistä ehkäisevä vaikutus. Se tehoaa mikro-organismeihin, kuten silsasieneen, hiivasieneen ja homesieneen.

Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoide on tarkoitettu emättimen ja ulkoisten sukupuolielinten sienitulehdusten paikallishoitoon. Nämä tulehdukset ovat yleensä Candida-hiivasienen aiheuttamia. Tulehduksen oireita ovat mm. kutina, polttava tunne, valkovuoto, punoitus, turvotus ja arkuus.

2. Mitä sinun on tiedettävä ennen valmisteen käyttöä

 

Älä käytä Canesten emätinemulsiovoidetta

 1. jos olet allerginen klotrimatsolille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa).

Varoitukset ja varotoimet

Hoitoa ei pidä aloittaa ilman lääkärin määräystä:

 1. jos kyseessä on ensimmäinen emätintulehdus
 2. jos kyseessä on emätintulehdus raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana
 3. kroonisissa, toistuvissa tulehduksissa (enemmän kuin kaksi tulehdusta edellisen kuuden kuukauden aikana)
 4. jos olet alle 16-vuotias tai vaihdevuosi-iässä, jotta voidaan sulkea pois jonkin muun syyn, kuten klamydiainfektion ja syövän mahdollisuus
 5. jos sinulla on kuumetta (≥ 38 °C), alavatsakipuja, selkäkipua, pahanhajuista vuotoa emättimestä, pahoinvointia, verenvuotoa emättimestä ja/tai samanaikaista kipua hartioissa. Nämä oireet saattavat olla merkkejä gynekologisesta sairaudesta, kuten tulehduksesta, sukupuolitaudista tai kasvaimesta. Ota tällöin yhteys lääkäriin.

Canesten emätinemulsiovoiteen käyttöä ei suositella kuukautisten aikana, vaan hoito tulisi lopettaa juuri kuukautisten alkaessa.

Älä käytä tamponeja, emätinhuuhteita, spermisidejä tai muita emättimeen tarkoitettuja valmisteita samaan aikaan Canesten emätinemulsiovoiteen kanssa.

Vältä yhdyntää valmisteen käytön aikana, sillä tulehdus saattaa tarttua sukupuolikumppaniisi.

Jos sukupuolikumppanillasi on hiivatulehduksen oireita, ne tulisi hoitaa samaan aikaan tulehduksen uusiutumisen ehkäisemiseksi.

Lateksista valmistettujen ehkäisyvalmisteiden, kuten kondomien ja pessaarien, teho saattaa heiketä.

Varo voiteen joutumista silmiin. Emätinemulsiovoidetta ei saa niellä.

Lapset ja nuoret

Alle 16-vuotiaat nuoret eivät saa käyttää Canesten emätinemulsiovoidetta ilman lääkärin määräystä.

Muut lääkevalmisteet ja Canesten emätinemulsiovoide

Kerro lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle, jos parhaillaan käytät tai olet äskettäin käyttänyt tai saatat käyttää muita lääkkeitä.

Jos käytät vaikuttavana aineena takrolimuusia tai sirolimuusia sisältävää suun kautta otettavaa lääkettä, ota yhteyttä lääkäriin ennen kuin käytät emättimeen annosteltavia Canesten valmisteita.

On myös mahdollista, että tiettyjen lääkkeiden pitoisuus veressä kasvaa, jos niitä käytetään samanaikaisesti Canesten emätinemulsiovoiteen kanssa. Kysy lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma jonkun lääkkeen käytöstä samanaikaisesti Canesten emätinemulsiovoiteen kanssa.

Raskaus, imetys ja hedelmällisyys

Jos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä.

Jos hoitoon on tarvetta kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana, tulee lääkärin kanssa puhua ennen hoidon aloittamista.

Raskauden aikana ei tule käyttää asetinta. Raskauden aikana emätintulehduksen hoidossa tulee käyttää klotrimatsolia sisältäviä emätinpuikkoja, sillä ne voi työntää emättimeen ilman asetinta.

Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoidetta voi käyttää raskauden aikana vain ulkoisten sukupuolielinten sienitulehdusten paikallishoitoon.

Canesten emätinemulsiovoidetta voi käyttää imetyksen aikana.

Ajaminen ja koneiden käyttö

Canesten emätinemulsiovoiteella ei ole haitallista vaikutusta tai on erittäin vähäinen vaikutus ajokykyyn tai koneiden käyttökykyyn.

Canesten emätinemulsiovoide sisältää setostearyylialkoholia ja bentsyylialkoholia

 • Setostearyylialkoholi saattaa aiheuttaa paikallisia ihoreaktioita (esim. kosketusihottumaa).
 • Tämä lääkevalmiste sisältää 2 g bentsyylialkoholia per 100 g. Bentsyylialkoholi saattaa aiheuttaa allergisia reaktioita ja lievää paikallisärsytystä.

3. Miten valmistetta käytetään

Käytä tätä lääkettä juuri siten kuin tässä pakkausselosteessa on kuvattu tai kuin lääkäri tai apteekkihenkilökunta on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma.

Emättimen sienitulehduksessa annostellaan asettimellinen emätinemulsiovoidetta iltaisin ennen nukkumaanmenoa kolmena perättäisenä päivänä. Emätinemulsiovoide työnnetään kertakäyttöasettimen avulla mahdollisimman syvälle emättimeen. Hoito voidaan uusia tarvittaessa.

Ulkoisten sukupuolielinten hiivasienitulehduksissa Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoidetta levitetään ohuelti 2–3 kertaa päivässä tulehtuneelle alueelle (naisilla ulkoisiin sukupuolielimiin ja peräaukkoon, miehillä terskaan ja esinahkaan). Ulkoisten sukupuolielinten hiivasienitulehdusten hoidon kestoaika naisilla ja miehillä on yleensä vähintään 1–2 viikkoa.

Jos hiivasieni-infektion oireet eivät ole merkittävästi parantuneet seitsemän päivän kuluessa hoidon aloituksesta, on otettava yhteyttä lääkäriin, jotta taudinaiheuttaja saataisiin varmistettua. Mikäli oireet pahenevat lääkehoidon aikana, on Canesten emätinemulsiovoiteen käyttö keskeytettävä heti ja otettava yhteyttä lääkäriin.

Valmiste on tarkoitettu aikuisille ja vähintään 16-vuotiaille nuorille.

Jos olet yliherkkä setostearyylialkoholille (emätinemulsiovoiteessa oleva apuaine), tulisi tällöin käyttää emätinpuikkoja emätinemulsiovoiteen sijasta.

Canesten emätinemulsiovoide on hajuton eikä se värjää alusvaatteita.

Käyttöohje

Kertakäyttöasettimen käyttäminen:

1. Vedä kertakäyttöasettimen mäntä niin pitkälle ulospäin kuin mahdollista.

 

2. Aukaise voideputki, riko putken suulla oleva alumiinikalvo kierrekorkin kääntöpuolen tähän tarkoitukseen olevalla kärjellä. Kiinnitä kertakäyttöasetin putkiloon. Täytä asetin puristamalla putkiloa varovasti ja painamalla samalla asetinta kevyesti putkiloa vasten.

3. Poista kertakäyttöasetin putkilosta, vie se mahdollisimman syvälle emättimeen (parhaiten selinmakuulla) ja tyhjennä se painamalla mäntä pohjaan saakka.

4. Hävitä kertakäyttöasetin käytön jälkeen.

5. Käytön aikana ja sen jälkeen voidaan havaita ulos valunutta emätinemulsiovoidetta, joka ei värjää alusvaatteita.

Jos käytät enemmän Canesten 20 mg/g emätinemulsiovoidetta kuin sinun pitäisi

Jos olet ottanut liian suuren lääkeannoksen tai vaikkapa lapsi on ottanut lääkettä vahingossa, ota aina yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) riskien arvioimiseksi ja lisäohjeiden saamiseksi.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

4. Mahdolliset haittavaikutukset

Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Haittavaikutuksia voi esiintyä seuraavien esiintymistiheyksien mukaan:

Yleinen, voi esiintyä alle 1 henkilöllä kymmenestä:

 • polttava tunne

Melko harvinainen, voi esiintyä alle 1 henkilöllä sadasta:

 • vatsakipu
 • kutina
 • ihon punoitus/ärsytys

Harvinainen, voi esiintyä alle 1 henkilöllä tuhannesta:

 • yliherkkyysreaktiot
 • turvotus
 • ihottuma
 • emätinverenvuoto

Yleisyys tuntematon, koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin

 • ihon kesiminen sukupuolielimissä
 • epämukava tunne emättimessä
 • kipu emättimessä
 • pahoinvointi
 • nokkosihottuma
 • emättimen valkovuoto
 • kipu

Keskeytä hoito, jos sinulla esiintyy paikallisia haittavaikutuksia tai allergisia reaktioita (mukaanlukien anafylaktinen reaktio, angioedeema (turvotus), verenpaineen laskeminen, hengenahdistus ja/tai pyörtyminen).

Paikalliset reaktiot voivat muistuttaa hoidettavan sairauden oireita, joten tulehdusoireiden erottaminen lääkkeen aiheuttamista haittavaikutuksista voi joskus olla vaikeaa.

Haittavaikutuksista ilmoittaminen

Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä

pakkausselosteessa. Voit ilmoittaa haittavaikutuksista myös suoraan (ks. yhteystiedot alla). Ilmoittamalla haittavaikutuksista voit auttaa saamaan enemmän tietoa tämän lääkevalmisteen turvallisuudesta.

www‐sivusto: www.fimea.fi

Lääkealan turvallisuus‐ ja kehittämiskeskus Fimea

Lääkkeiden haittavaikutusrekisteri

PL 55

00034 Fimea

5. Valmisteen säilyttäminen

Ei lasten ulottuville eikä näkyville.

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Älä käytä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän (Käyt. viim.) jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää.

Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.

6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Mitä Canesten emätinemulsiovoide sisältää

 1. Vaikuttava aine on klotrimatsoli. 1 g emätinemulsiovoidetta sisältää 20 mg klotrimatsolia.
 2. Muut aineet ovat sorbitaanistearaatti, polysorbaatti 60, setyylipalmitaatti, setostearyylialkoholi, 2-oktyylidodekanoli, bentsyylialkoholi ja puhdistettu vesi.

Lääkevalmisteen kuvaus ja pakkauskoko

 1. Valkoinen emulsiovoide alumiiniputkessa, pakkauskoko 20 g.
 2. Valkoinen emulsiovoide alumiiniputkessa, pakkauskoko 20 g. Pakkaus sisältää 3 asetinta.

Kaikkia pakkauskokoja ei välttämättä ole myynnissä.

 

Myyntiluvan haltija ja valmistaja

Myyntiluvan haltija

Bayer Oy, Pansiontie 47, 20210 Turku, Suomi

Valmistaja Kern Pharma S.L., E-08228 Terrassa, Espanja

ja

GP Grenzach Produktions GmbH, Grenzach-Wyhlen, Saksa

Lisätietoja tästä lääkevalmisteesta antaa myyntiluvan haltija:

Bayer Oy, Consumer Health, PL 73, 02151 Espoo. Puh. 020 78521.

Tämä pakkausseloste on tarkistettu viimeksi 16.3.2022

Yrityksen yhteystiedot:

BAYER OY, BAYER CONSUMER HEALTH
Tuulikuja 2, PL 73
02151 Espoo

www.bayer.fi
020 785 21
Tukkuliike: Tamro